Duurzame zonnebrandcrème? De 5 beste voor een huid- en milieuvriendelijke zomer

Facebook
Twitter
LinkedIn

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid en zoeken naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen. Dit geldt ook voor zonnebrandcrèmes. Veel reguliere zonnebrandcrèmes bevatten namelijk stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals oxybenzone en octinoxate, die koraalriffen aantasten en bijdragen aan de afbraak van het ecosysteem. 

Daarom zijn er steeds meer merken die zich richten op het ontwikkelen van duurzame zonnebrandcrèmes. Deze crèmes bevatten vaak natuurlijke en biologisch afbreekbare ingrediënten, zijn vrij van schadelijke stoffen en zijn verpakt in milieuvriendelijke verpakkingen. 

In samenwerking met Lisette van zonnebrandcreme.com hebben we de top 5 meest duurzame zonnebrandcrèmes vastgesteld. Hierbij hebben we gekeken naar factoren zoals de gebruikte ingrediënten, de verpakking en de impact op het milieu. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een duurzame zonnebrandcrème die past bij je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Waarom duurzame zonnebrandcrèmes belangrijk zijn

De keuze voor een duurzame zonnebrandcrème heeft niet alleen voordelen voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van de huid. Veel reguliere zonnebrandcrèmes bevatten namelijk stoffen die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor de mens. Zo kunnen bepaalde chemische filters in zonnebrandcrèmes allergische reacties veroorzaken en kan het gebruik hiervan leiden tot hormonale verstoringen.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat zonnebrandcrème niet alleen op de huid blijft zitten, maar ook in het water terechtkomt wanneer men gaat zwemmen. De stoffen in de zonnebrandcrème kunnen vervolgens schade toebrengen aan het onderwaterleven. Zo kunnen sommige ingrediënten in zonnebrandcrèmes bijdragen aan het afsterven van koraalriffen en kunnen ze schadelijk zijn voor vissen en plankton. Daarnaast zitten er vaak microplastics in zonnebrand. Deze minuscuul plastic balletjes in cremes zorgen ervoor dat het makkelijk uitsmeert en wordt opgenomen door de huid. Echter, hierdoor komt het plastic óók je lichaam is.

Zo werd al in 2018 Hawaii de eerste Amerikaanse staat die het gebruik en de verkoop van zonnebrandcrèmes verbood die oxybenzone en octinoxaat bevatten. Deze chemicaliën worden in verband gebracht met schade aan koraalriffen en het mariene ecosysteem. Oxybenzone en octinoxaat worden door zwemmers en duikers in het water gespoeld, waar ze zich ophopen en koraalriffen kunnen beschadigen. Koraalriffen zijn essentieel voor het mariene ecosysteem en bieden onderdak aan vele soorten vissen en andere zeedieren. Door het verbod op deze chemicaliën hoopt Hawaii de bescherming van deze belangrijke ecosystemen te bevorderen.

Door te kiezen voor een duurzame zonnebrandcrème draag je dus niet alleen bij aan het behoud van de natuur, maar ook aan de gezondheid van je huid en lichaam. Daarnaast zijn duurzame zonnebrandcrèmes vaak gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevatten ze geen schadelijke stoffen zoals parabenen en oxybenzone.

Criteria voor duurzame zonnebrandcrèmes

Als je op zoek bent naar een duurzame zonnebrandcrème, zijn er een aantal criteria waar je op kunt letten. Hieronder staan de belangrijkste criteria op een rijtje:

Natuurlijke ingrediënten

De beste duurzame zonnebrandcrèmes bevatten natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor de huid en het milieu. Denk hierbij aan ingrediënten als zinkoxide en titaniumdioxide, die de huid beschermen tegen de zonnestralen zonder schadelijke chemicaliën te bevatten. Ook ingrediënten als aloë vera en kokosolie kunnen helpen om de huid te hydrateren en te verzorgen.

Milieuvriendelijke verpakking

Een ander belangrijk criterium voor duurzame zonnebrandcrèmes is de verpakking. Kies voor een product dat in een milieuvriendelijke verpakking zit, bijvoorbeeld een tube of flesje dat gemaakt is van gerecycled plastic of biologisch afbreekbaar materiaal. Zo voorkom je dat er onnodig veel plastic in het milieu terechtkomt.

Dierproefvrij

Als je geeft om dierenwelzijn, is het belangrijk om te kiezen voor een zonnebrandcrème die dierproefvrij is. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich hiervoor inzetten en kun je gemakkelijk een zonnebrandcrème vinden die niet op dieren getest is. Kijk hiervoor naar het keurmerk op de verpakking of check de website van het merk.

De top 5 beste duurzame zonnebrand crèmes

a_turtle_sunbathing_on_the_beach_using_sunscreen

1. Green People

image

De eerste meest duurzame zonnebrandcrème op de lijst is de Green People Zonnebrandcrème SPF 30. Deze zonnebrandcrème is veganistisch, biologisch en vrij van schadelijke chemicaliën. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, groene thee en avocado-olie. Daarnaast is de verpakking gemaakt van gerecycled materiaal en is het merk lid van 1% for the Planet, wat betekent dat ze 1% van hun omzet doneren aan milieuprojecten.

2. Alga Maris

image 1

Op nummer twee staat de Alga Maris Zonnebrandcrème SPF 50+. Deze zonnebrandcrème is biologisch, veganistisch en vrij van schadelijke chemicaliën. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals zeewier, kokosolie en sheaboter. Bovendien is de verpakking gemaakt van gerecycled materiaal en is het merk gecertificeerd door Ecocert en Cosmebio, wat betekent dat het voldoet aan strenge milieunormen.

3. Attitude

image 2

De derde meest duurzame zonnebrandcrème op de lijst is de Attitude Zonnebrandcrème SPF 30. Deze zonnebrandcrème is veganistisch, biologisch en vrij van schadelijke chemicaliën. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals kamille en calendula-extracten en is verpakt in gerecycled plastic. Bovendien is het merk gecertificeerd door Ecologo en PETA, wat betekent dat het voldoet aan strenge milieunormen.

4. Suntribe

image 3

Op nummer vier staat de Suntribe Zonnebrandcrème SPF 30. Deze zonnebrandcrème is veganistisch, biologisch en vrij van schadelijke chemicaliën. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie, sheaboter en jojoba-olie. De verpakking is gemaakt van gerecycled aluminium en is 100% recyclebaar. Bovendien is het merk gecertificeerd door Ecocert en PETA, wat betekent dat het voldoet aan strenge milieunormen.

5. Acorelle

image 4

De laatste meest duurzame zonnebrandcrème op de lijst is de Acorelle Zonnebrandcrème SPF 50+. Deze zonnebrandcrème is biologisch, veganistisch en vrij van schadelijke chemicaliën. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals bijenwas, zonnebloemolie en aloë vera. De verpakking is gemaakt van gerecycled materiaal en is 100% recyclebaar. Bovendien is het merk gecertificeerd door Ecocert en Cosmebio, wat betekent dat het voldoet aan strenge milieunormen.

Eervolle vermeldingen

Naast de top 5 moeten we natuurlijk ook Naif zonnebrand vermelden, maar ook The Lekker Company

Tips voor het kopen van duurzame zonnebrandcrèmes

Als je op zoek bent naar een duurzame zonnebrandcrème, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Lisette van zonnebrandcreme.com geeft enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een duurzame zonnebrandcrème:

  • Kies voor een zonnebrandcrème met een natuurlijk UV-filter. Dit is beter voor het milieu en je huid. Een voorbeeld van een natuurlijk UV-filter is zinkoxide.
  • Vermijd zonnebrandcrèmes met oxybenzone en octinoxate. Deze stoffen zijn schadelijk voor het koraal en worden daarom steeds vaker verboden.
  • Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge SPF-waarde. Dit beschermt je huid beter tegen de zon. Een SPF-waarde van 30 of hoger wordt aangeraden.
  • Kies voor een zonnebrandcrème in een recyclebare verpakking. Dit is beter voor het milieu.
  • Kies voor een zonnebrandcrème die niet op dieren is getest. Dit is beter voor de dieren en het milieu.

Door deze tips te volgen, kun je een duurzame zonnebrandcrème kiezen die niet alleen goed is voor je huid, maar ook voor het milieu.

Conclusie

duurzame zonnebrandcrème

Het kiezen van de meest duurzame zonnebrandcrèmes kan een uitdaging zijn. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden, waaronder de impact op het milieu en de gezondheid van de mens. Uit de top 5 blijkt dat er verschillende merken zijn die zich inzetten voor duurzaamheid en het verminderen van hun ecologische voetafdruk.

Er zijn verschillende manieren waarop deze merken zich onderscheiden van conventionele zonnebrandcrèmes. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van natuurlijke ingrediënten en vermijden ze schadelijke chemicaliën. Daarnaast zijn sommige van deze zonnebrandcrèmes verpakt in milieuvriendelijke verpakkingen, zoals recyclebare flessen en tubes.

Als u op zoek bent naar een duurzame zonnebrandcrème, is het belangrijk om te kijken naar de ingrediëntenlijst en de verpakking. Kies voor merken die zich inzetten voor duurzaamheid en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Door bewuste keuzes te maken, kunt u bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze planeet.

Anderen lezen ook..

Plaats een reactie