Duurzamer leven: >150 dingen waar je vandaag mee kan starten

Facebook
Twitter
LinkedIn

Als je ooit hebt gedacht: “Ik wil graag een duurzamer leven leiden, maar waar begin ik?”, dan ben je hier aan het juiste adres. We hebben een uitgebreide lijst samengesteld met >150 dingen die je vandaag nog kunt starten om je leven duurzamer te maken. Van duurzaam eten en drinken tot bewuste keuzes voor je garderobe, er zijn talloze manieren waarop je een positieve impact kunt maken.

We laten zien hoe je kunt beginnen met duurzaam leven, met praktische tips en inspirerende voorbeelden. Dus of je nu een doorgewinterde eco-warrior bent op zoek naar nieuwe ideeën, of een beginner die net begint aan je duurzame reis, er is iets voor iedereen.

In dit artikel..

Tips om te starten met een duurzamer leven

Duurzaam eten, drinken en koken

Laten we beginnen met een van de meest tastbare aspecten van een duurzamer leven: eten, drinken en koken. Het is verbazingwekkend hoeveel impact je kunt maken met de keuzes die je maakt in de keuken.

Kies voor biologische producten. Deze zijn geteeld zonder schadelijke pesticiden en zijn vaak beter voor zowel je gezondheid als het milieu.
Let op seizoensproducten. Deze hebben minder energie nodig voor de teelt en het transport, wat beter is voor het milieu.

Vervolg je duurzame reis in de keuken door minder vlees en zuivel te consumeren. De vee-industrie is namelijk een grote bron van broeikasgassen. Probeer eens een dag in de week vegetarisch of veganistisch te eten. Er zijn tegenwoordig zoveel lekkere alternatieven!

Een andere tip is om minder voedsel te verspillen. We gooien ontzettend veel eten weg, en dat is zonde. Probeer restjes te gebruiken in een ander gerecht of vries ze in voor een later moment. Ook kun je slim inkopen doen door alleen te kopen wat je echt nodig hebt.

Het koken zelf kan ook duurzamer. Gebruik een deksel op de pan om sneller te koken en minder energie te verbruiken. En zet de oven uit een paar minuten voordat je gerecht klaar is, de restwarmte gaart je eten gewoon verder.

Verminder je gasverbruik door over te stappen van gas naar inductie.

Tot slot, kijk eens naar de verpakkingen van je eten en drinken. Kies waar mogelijk voor producten zonder of met minder plastic verpakking. 

Neem je eigen boodschappentas en groente- en fruitzakjes mee naar de supermarkt. Zo draag je bij aan minder afval en een duurzamer leven.

Duurzaam wonen: tips voor in en rond het huis

Je huis is een plek waar je gemakkelijk stappen kunt zetten naar een duurzamer leven. Laten we eens kijken naar enkele eenvoudige veranderingen die je kunt maken.

Begin met het isoleren van je huis. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met goede isolatie houd je de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Denk aan isolerend glas, dakisolatie en tochtstrips.

Je kunt ook overstappen op groene energie. Veel energieleveranciers bieden groene stroom aan, opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind, zon en water. 

Kijk ook eens naar de mogelijkheid om zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Daarnaast is het belangrijk om bewust om te gaan met je energieverbruik. Zet apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by. Vervang oude lampen door led-lampen en let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel.

Scheid je afval. Plastic, papier, batterijen, GFT,… en gebruik composteerbare afvalzakken.

Een andere manier om je huis duurzamer te maken, is door het gebruik van duurzame materialen. 

Kies bijvoorbeeld voor meubels van gerecycled materiaal of tweedehands spullen.

Enkele kleine maar nuttige bespaartips zijn; plaats radiatorfolie tussen de radiator en buitenmuur om de warmte binnen te houden. Hou (tussen)deuren dicht. Plaats een brievenbusborstel om tocht tegen te gaan. Isoleer je verwarmingsbuizen. Vergeet ook niet goed te ventileren en plaats tochtstrips.

Tot slot, overweeg om je tuin of balkon groen te maken. Planten nemen CO2 op en zorgen voor een beter klimaat. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit en geeft het je een fijne plek om te ontspannen.

Duurzaam omgaan met energie: tips om energie te besparen

Energiebesparing is een cruciaal onderdeel van een duurzamer leven. Het gaat er niet alleen om minder energie te verbruiken, maar ook om efficiënter gebruik te maken van de energie die we hebben. Hier zijn enkele tips om je te helpen energie te besparen.

Het begint allemaal met bewustzijn. Weet je eigenlijk hoeveel energie je verbruikt? Het kan nuttig zijn om je energieverbruik bij te houden. Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in je energieverbruik en om te zien waar je kunt besparen.

Vervang oude, energieverslindende apparaten door energiezuinige modellen. Let op het energielabel bij de aanschaf van nieuwe apparaten. Een apparaat met energielabel A+++ verbruikt veel minder energie dan een apparaat met label D.

Daarnaast is het belangrijk om apparaten helemaal uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Veel apparaten gebruiken nog steeds energie als ze op stand-by staan. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Door apparaten helemaal uit te schakelen, kun je dit sluipverbruik voorkomen.

Ook de verlichting in huis kan een groot verschil maken. Vervang oude gloeilampen door energiezuinige led-lampen. En maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook goed voor je humeur!

Stap over van wegwerp- naar oplaadbare batterijen.

Schaf een (hybride) warmtepomp aan. Hiermee zou je tot wel 70% van je energierekening kunnen besparen.

Je hebt veel verschillende soorten isolatie. Met dakisolatie houd je de warmte ’s winters lekker binnen. Breng spouwmuur isolatie aan, of ga voor bodem- of vloerisolatie voor lekkere warme voeten. Hierdoor kan je dan misschien je thermostaat 1 graad lager instellen.

Natuurlijk stel je ook je thermostaat slim in, zodat deze bijvoorbeeld al een uurtje vóórdat je naar bed gaat lager of uit gaat.

Vergeet dan niet te kijken naar de mogelijkheden voor subsidie op je isolatiemaatregelen.

Heb je nog geen slimme meter, laat deze dan plaatsen door je netbeheerder. Via de app van je energieleverancier heb je goed inzicht in waar je verbruik zit, en dus ook waar je nog op kan besparen.

Heb je nog oude gloeilampen hangen, vervang deze dan door LED-verlichting.

Heb je vloerverwarming en is de pomp die geplaatst is voor 2013 geproduceerd? Dan heb je wellicht nog een oude circulatiepomp. Deze draaien constant. Een pompschakelaar toevoegen kan dan veel besparen.

Je kunt het rendement én je eigen comfort nog flink verhogen door je CV waterzijdig in te regelen.

Heb je meerdere radiatoren in één ruimte? Zet dan alle thermostaatknoppen op dezelfde stand om een stabiele temperatuur te krijgen in je huis.

Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas en dubbelglas verbeter je naar de waarde van HR-glas.

Zet je CV-ketel op ecostand.

Zet de deur van je oven open na het bakken om de warmte te gebruiken in je huis.

Ga slim om met je koelkast en vriezer; zorg bijvoorbeeld dat je koelkast op de goede plek staat. Zo’n 10 centimeter van de muur en niet in de buurt van warmtebronnen. Zo koelt hij beter en zuiniger. 

Laat restjes eten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of vriezer zet. Anders moet het apparaat harder werken en dat kost meer stroom. Andersom kun je bevroren producten het beste in de koelkast laten ontdooien. De kou van de ingevroren producten helpt dan de koeling van de koelkast.

Ontdooi je vriezer of het vriesgedeelte van je koelkast regelmatig. Met een ijslaag verbruikt je vriezer of vriesvak meer energie. Controleer ook regelmatig of de deur nog goed sluit. Dat werkt het beste als je het rubber regelmatig schoonmaakt. 

Ga je op vakantie en is je koelkast leeg? Zet hem dan uit. Maak je koelkast wel even schoon en zet de deur op een kier: anders gaat hij stinken.

Ontlucht je CV en radiatoren voor een efficiënte werking van het systeem.

Zorg dat je gordijnen niet vóór je radiator hangen. Hierdoor verwarm je vooral de lucht tussen het gordijn en het raam waardoor veel warmte verloren gaat. 

Een bad verbruikt wel 3x zoveel water als 1 douchebeurt. Dus ga liever douchen dan in bad en douche niet elke dag.

Een eitje koken of pasta? Warm niet meer water op dan je nodig hebt.

Laat je was aan een rek, droogmolen of waslijn drogen. 

Schaf een energiezuinige waterkoker aan. Zorg er voor dat je ‘m regelmatig ontkalkt voor de beste werking.

 

Duurzamer omgaan met water

Water is een kostbare bron en we kunnen er niet zonder. Maar wist je dat we veel water kunnen besparen met een paar simpele veranderingen in ons dagelijks leven? Hier zijn enkele tips om duurzamer om te gaan met water.

Een van de makkelijkste manieren om water te besparen is door korter te douchen. Elke minuut minder onder de douche bespaart al snel liters water. 

Als je een waterbesparende douchekop gebruikt, kun je nog meer water besparen.

Daarnaast kun je veel water besparen door bewust om te gaan met de kraan.

Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren. 

En was je groenten en fruit in een kom met water in plaats van onder een lopende kraan.

Ook in de keuken kun je veel water besparen. 

Gebruik een afwasmachine als je die hebt, die gebruikt namelijk minder water dan wanneer je met de hand afwast. Zorg er wel voor dat de afwasmachine vol is voordat je hem aanzet. 

En kook met zo min mogelijk water. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de smaak van je eten.

Vang regenwater op in je tuin met een regenton. Dit kun je gebruiken om de planten water te geven. Dat scheelt weer kostbaar drinkwater.

Duurzame keuzes voor in het dagelijkse leven

Je dagelijkse routine zit vol kansen om duurzamer te leven. 

Een van de eerste dingen die je kunt doen, is bewuster consumeren. Of het nu gaat om voedsel, kleding of huishoudelijke artikelen, probeer altijd te kiezen voor duurzamere opties. Denk aan fairtrade producten.

Duurzaam bankieren kan ook veel impact maken.

Ga voor lokaal geproduceerd eten. En probeer zo min mogelijk te verspillen. Koop alleen wat je nodig hebt en gooi zo min mogelijk weg.

Daarnaast kun je ook nadenken over je vervoer. Probeer zo veel mogelijk te fietsen, lopen of het openbaar vervoer te gebruiken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. 

Als je toch de auto moet gebruiken, overweeg dan een elektrische auto of probeer te carpoolen.

Ga je naar de film, het theater of een concert? Kies voor de digitale tickets optie en voorkom dat je zelf moet printen of tickets thuisgestuurd krijgt.

Op zoek naar een leuk kado om te geven? Kies ervoor om een leuke ervaring te geven (een ‘doe-kado’) in plaats van producten. 

Lees je graag boeken? Leen de boeken uit de bibliotheek met een abonnement of stap dan over op een e-readerGooi gelezen tijdschriften niet weg, maar geef ze door aan iemand die ze ook wil lezen. Schrijf je uit voor reclamefolders en huis-aan-huisbladen. Plak daarvoor een nee/nee sticker op je brievenbus.

Pakketje retourneren? Ga voorzichtig om met het product dat je hebt besteld, zodat het onbeschadigd weer verkocht kan worden. Gebruik altijd de originele verpakking om te retourneren en uiteraard ga je lopend of op de fiets naar het postkantoor.

Je kunt ook duurzamer leven door minder energie te verbruiken. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt, gebruik energiezuinige lampen en probeer je huis zo goed mogelijk te isoleren. En denk ook aan waterbesparing. Een kortere douche en de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen kan al een groot verschil maken.

Verder kun je duurzaam leven door bewuste keuzes te maken op het gebied van afval. Probeer zo min mogelijk afval te produceren door te kiezen voor producten met minder verpakking en door te recyclen. Je kunt ook een compostbak starten voor je groente- en tuinafval.

En vergeet niet: duurzaam leven gaat niet alleen over het milieu, maar ook over mensen. Probeer eerlijke producten te kopen die onder goede arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd. En denk ook aan de gemeenschap om je heen. Je kunt bijvoorbeeld lokale ondernemers steunen of vrijwilligerswerk doen.

Duurzamer leven tips voor in de tuin

Je tuin kan een prachtige plek zijn om stappen te zetten naar een duurzamer leven. Laten we eens kijken naar enkele eenvoudige veranderingen die je kunt maken.

Begin met het kiezen van inheemse planten voor je tuin. Deze planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en hebben minder water en zorg nodig dan exotische soorten. Bovendien bieden ze voedsel en onderdak aan lokale dieren en insecten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit.

Een andere manier om duurzamer te tuinieren is door compost te gebruiken. Door je groente- en tuinafval te composteren, verminder je het afval dat naar de stortplaats gaat en creëer je rijke, voedzame grond voor je planten. Je kunt gemakkelijk een composthoop of -bak starten in een hoek van je tuin.

Water is een kostbare bron, dus probeer zo efficiënt mogelijk om te gaan met je watergebruik in de tuin. Vang regenwater op in een regenton en gebruik dit om je planten water te geven. Geef je planten liever ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat water, wanneer het minder snel verdampt.

Vermijd het gebruik van chemische pesticiden en meststoffen in je tuin. Deze kunnen schadelijk zijn voor het milieu en voor de dieren en insecten in je tuin. Er zijn veel natuurlijke alternatieven beschikbaar die net zo effectief kunnen zijn.

Ten slotte, overweeg om een plekje in je tuin vrij te maken voor een moestuin. Het kweken van je eigen groenten en kruiden is niet alleen leuk en bevredigend, maar het helpt ook om je voedselkilometers te verminderen.

Heb je een schuur, garage of plat dak? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een sedumdak.

Duurzaam reizen en onderweg: hoe doe je dat?

Reizen is een van die dingen waar we allemaal van genieten. Of het nu een dagje uit is, een vakantie naar de zon, of de dagelijkse reis naar werk of school, het kan een flinke impact hebben op onze planeet. Gelukkig zijn er veel manieren om duurzamer te reizen en onderweg te zijn.

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen, is minder vliegen. Vliegen is een van de meest vervuilende manieren om te reizen, dus probeer alternatieven te vinden waar mogelijk. Denk aan de trein voor korte reizen, of zelfs een fietsvakantie!

Als je toch moet vliegen, overweeg dan om je CO2-uitstoot te compenseren. Er zijn veel bedrijven die je kunnen helpen om de koolstofimpact van je vlucht te berekenen en te compenseren door te investeren in duurzame projecten.

Voor je dagelijkse reizen kun je proberen om meer te fietsen of te wandelen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Als de afstand te groot is om te fietsen of te lopen, kun je overwegen om het openbaar vervoer te nemen of te carpoolen. 

Als je een auto nodig hebt, denk dan eens aan een elektrische auto of een hybride. Deze auto’s stoten minder CO2 uit dan traditionele benzine- of dieselauto’s. Door slim te laden kun je ook besparen op je energiekosten.

 Zorg er ook voor dat je je auto goed onderhoudt. Een goed onderhouden auto is efficiënter en stoot minder vervuilende stoffen uit.

Ook de manier waarop je rijdt kan een verschil maken. Probeer zo soepel mogelijk te rijden, vermijd hard optrekken en remmen, en houd je aan de snelheidslimiet. Dit is niet alleen veiliger, maar het bespaart ook brandstof.

En vergeet niet om altijd een herbruikbare waterfles en een boodschappentas bij je te hebben. Zo verminder je onderweg je plasticverbruik.

Duurzame mode: bewust kiezen voor je garderobe

Mode is een van de grootste vervuilers ter wereld. De productie van kleding heeft een enorme impact op het milieu, van het gebruik van water en energie tot de uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je duurzamer kunt omgaan met mode.

Begin met het verminderen van je consumptie. Vraag jezelf af of je dat nieuwe kledingstuk echt nodig hebt. Kun je misschien iets uit je kast hergebruiken of opknappen? Of misschien kun je iets tweedehands vinden. Er zijn talloze online platforms en fysieke winkels waar je prachtige tweedehands kleding kunt vinden.

Als je toch iets nieuws nodig hebt, kijk dan naar duurzame merken. Deze merken gebruiken vaak milieuvriendelijkere materialen en productieprocessen. Ze zorgen er ook voor dat hun werknemers eerlijk worden behandeld en betaald. Het kan even zoeken zijn, maar er zijn steeds meer duurzame merken op de markt.

Een andere hele leuke manier om je garderobe een boost te geven is via een ketting kledingruil of organiseer zelf met vrienden of vriendinnen een kledingruilparty.

Ook de zorg voor je kleding kan duurzamer. Was je kleding minder vaak en op lagere temperaturen. Dit bespaart water en energie en het helpt je kleding langer mee te gaan. Probeer ook te vermijden dat je kleding in de droger gaat. De droger gebruikt veel energie en is hard voor je kleding.

Ten slotte, denk na over wat je doet met je oude kleding. Gooi het niet zomaar weg, maar doneer het aan een goed doel, verkoop het of recycle het. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je oude kleding een nieuw leven te geven.

Duurzame persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging is een ander gebied waar je duurzame keuzes kunt maken. Veel van de producten die we dagelijks gebruiken, zoals shampoo, tandpasta en zeep, bevatten schadelijke chemicaliën en worden verpakt in plastic. Maar gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar.

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen, is overstappen op natuurlijke, biologische producten. Deze zijn vaak beter voor je huid en haar, en ze zijn zeker beter voor het milieu. Kijk eens naar merken die natuurlijke ingrediënten gebruiken en vermijd producten met microplastics.

Een product wat zeer schadelijk kan zijn voor het milieu, maar waar ook goede alternatieven voor zijn is bijvoorbeeld zonnebrandcreme. Maar ook een deoroller is minder schadelijk dan een spuitbus. Er zijn wasbare wattenschijfjes te koop in plaats van wegwerp. Gebruik een double edge scheermes in plaats van die dure (of juist heel goedkope) wegwerp mesjes. Voor dames is er menstruatieondergoed en zijn er biotampons. En koop voortaan een bamboo tandenborstel in plaats van plastic.

Daarnaast kun je kijken naar de verpakking van je verzorgingsproducten. Kies waar mogelijk voor producten zonder plastic verpakking. Er zijn tegenwoordig veel merken die shampoo bars, conditioner bars en zelfs tandpasta tabletten aanbieden. Deze zijn net zo effectief als hun plastic tegenhangers, maar veel beter voor het milieu.

Ook de manier waarop je je producten gebruikt, kan een verschil maken. Probeer minder product te gebruiken en verspil niet. En denk ook aan het water dat je gebruikt. Draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst en probeer korter te douchen.

Tot slot, vergeet niet om je oude producten op de juiste manier weg te gooien. Veel verzorgingsproducten kunnen worden gerecycled als je ze op de juiste manier weggooit. Check de verpakking voor instructies.

Welke tip ontbreekt hier nog of waar heb jij het meest aan gehad? Laat het hieronder weten in de reacties!

Anderen lezen ook..

Plaats een reactie