Echt Duurzaam Beleggen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wat is duurzaam beleggen precies?

Duurzaam beleggen is eigenlijk een slimme manier van investeren waarbij je niet alleen kijkt naar het financiële plaatje, maar ook rekening houdt met sociale en ecologische factoren. Je zet je geld dus in op bedrijven die niet alleen winstgevend zijn, maar ook een positieve impact hebben op de wereld. Klinkt goed, toch?

Het gaat hierbij om bedrijven die bijvoorbeeld bijdragen aan duurzame energie, gezondheidszorg, onderwijs of andere maatschappelijke doelen. Maar ook bedrijven die gewoon ‘goed’ doen door eerlijke lonen te betalen, geen kinderarbeid te gebruiken en milieuvriendelijke productiemethoden te hanteren.

Maar let op, duurzaam beleggen is niet hetzelfde als ethisch beleggen. Bij ethisch beleggen sluit je bepaalde sectoren of bedrijven uit op basis van morele overwegingen, bijvoorbeeld de wapenindustrie of tabaksproducenten. Bij duurzaam beleggen kijk je juist naar wat bedrijven wél doen op het gebied van duurzaamheid. Het is dus een meer positieve benadering.

Wat is niet echt duurzaam beleggen?

Er zijn helaas ook partijen die duurzaam beleggen vooral gebruiken als marketingtruc. Ze claimen bijvoorbeeld dat ze duurzaam beleggen, maar in werkelijkheid investeren ze gewoon in de traditionele olie- en gassector. Dit wordt ook wel ‘greenwashing‘ genoemd.

Ook zijn er fondsen die zichzelf duurzaam noemen, maar slechts een klein percentage van hun beleggingen daadwerkelijk duurzaam investeren. Ze gebruiken de term ‘duurzaam’ dus meer als een label om aantrekkelijk te lijken, dan dat ze daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld.

Daarom is het belangrijk om altijd goed onderzoek te doen voordat je gaat beleggen. Kijk niet alleen naar wat een fonds zegt te doen, maar ook naar wat ze daadwerkelijk doen. Je kunt bijvoorbeeld duurzaam beleggen vergelijken op verschillende vergelijkingssites. Zo weet je zeker dat je investeert in bedrijven die écht een verschil maken.

Waar kun je het beste duurzaam beleggen?

Als je op zoek bent naar plekken waar je het beste duurzaam kunt beleggen, dan heb je geluk. Er zijn tegenwoordig namelijk heel wat opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een beleggingsfonds dat zich specifiek richt op duurzame investeringen. Een voorbeeld hiervan is het GS Duurzaam Aandelen Fonds. Dit fonds investeert in bedrijven die hoog scoren op duurzaamheid en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Een andere mogelijkheid is om te beleggen via een online beleggingsplatform. Sommige van deze platformen hebben speciale duurzame portefeuilles waar je in kunt investeren. Let wel op, want niet elk platform is even transparant over hoe duurzaam hun investeringen echt zijn. Daarom is het belangrijk om dit goed te onderzoeken.

Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf aandelen kopen van bedrijven die je duurzaam vindt. Dit vergt wel wat meer kennis en tijd, omdat je zelf moet uitzoeken welke bedrijven duurzaam zijn en welke niet. Maar het geeft je wel de meeste controle over je beleggingen.

Tot slot zijn er ook nog duurzame indexfondsen en ETF’s. Dit zijn fondsen die een bepaalde index volgen, zoals de MSCI World SRI Index. Deze index bestaat uit bedrijven die hoog scoren op het gebied van duurzaamheid.

Om de beste keuze te maken, is het slim om duurzaam beleggen te vergelijken. Kijk naar de kosten, het rendement en natuurlijk naar hoe duurzaam de investeringen echt zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en met een goed gevoel je geld investeren.

Wat zijn de beste duurzame beleggingsfondsen?

Het is lastig om te zeggen wat de ‘beste’ duurzame beleggingsfondsen zijn, omdat dit afhangt van wat je precies zoekt in een fonds. Maar er zijn wel een paar fondsen die consistent hoog scoren op duurzaamheid en rendement.

Een voorbeeld hiervan is het eerder genoemde GS Duurzaam Aandelen Fonds. Dit fonds investeert in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en hoog scoren op duurzaamheid. Het fonds heeft een goede track record en is daarnaast ook nog eens erg transparant over hun beleggingsbeleid.

Een ander goed beoordeeld fonds is het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Dit fonds belegt wereldwijd in ondernemingen op de beurs die voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Deze criteria hebben betrekking op mensenrechten, klimaat, biodiversiteit en meer.

Triodos Investment Management heeft ook verschillende duurzame beleggingsfondsen, zoals het Triodos Global Equities Impact Fund. Dit fonds belegt in grote, beursgenoteerde bedrijven die zich bijvoorbeeld bezighouden met biologische voeding, landbouw en gezondheidszorg.

Ook RobecoSAM Sustainable Water Fund is een interessante optie. Dit fonds belegt in internationale bedrijven die bijdragen aan de beschikbaarheid en kwaliteit van water.

Let wel op, de prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het is dus altijd belangrijk om zelf onderzoek te doen en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur. En vergeet niet om duurzaam beleggen te vergelijken. Zo kun je een fonds kiezen dat past bij jouw financiële doelen en duurzaamheidswensen.

Welke banken beleggen duurzaam?

Er zijn verschillende banken die duurzaam beleggen aanbieden. Een van de bekendste is misschien wel de ASN Bank. Deze bank heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en belegt alleen in bedrijven die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria.

Ook Triodos Bank is een goede optie als je duurzaam wilt beleggen. Deze bank investeert alleen in bedrijven die bijdragen aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Ze zijn erg transparant over hun beleggingen, dus je kunt precies zien waar je geld naartoe gaat.

Een andere bank die duurzaam belegt, is ABN AMRO. Zij hebben verschillende duurzame beleggingsfondsen en bieden ook de mogelijkheid om te beleggen in individuele duurzame bedrijven. Bovendien hebben ze een speciaal team dat bedrijven beoordeelt op hun duurzaamheid.

Rabobank biedt ook verschillende mogelijkheden voor duurzaam beleggen. Ze hebben een aantal duurzame fondsen en je kunt via hen ook beleggen in duurzame obligaties. Bovendien bieden ze veel informatie en advies over duurzaam beleggen.

Tot slot is er nog ING. Deze bank biedt verschillende duurzame fondsen aan en heeft ook een speciale duurzaamheidsindicator die je helpt om te zien hoe duurzaam je beleggingen echt zijn. Zo kun je zelf de keuze maken voor een duurzame investering.

Vergeet niet dat het altijd belangrijk is om zelf onderzoek te doen en duurzaam beleggen te vergelijken. Zo kun je de bank kiezen die het beste past bij jouw duurzaamheidswensen en financiële doelen.

Het GS duurzaam aandelen fonds uitgelicht

Het GS Duurzaam Aandelen Fonds is een interessante optie als je op zoek bent naar een duurzaam beleggingsfonds. Dit fonds richt zich op beleggingen in internationale bedrijven die hoog scoren op duurzaamheid. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de financiële prestaties van een bedrijf, maar ook naar de impact op de samenleving en het milieu.

Het GS Duurzaam Aandelen Fonds gebruikt een unieke aanpak om bedrijven te selecteren. Ze kijken naar zogenaamde ESG-factoren: Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur). Bedrijven die goed scoren op deze factoren, worden gezien als duurzaam. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bedrijven die inzetten op hernieuwbare energie, goede arbeidsomstandigheden hanteren en een transparant bestuursbeleid hebben.

Het fonds belegt wereldwijd en heeft een brede spreiding over verschillende sectoren. Hierdoor is het risico gespreid en ben je niet afhankelijk van de prestaties van één specifieke sector of regio. Het fonds heeft daarnaast een sterke focus op de lange termijn. Ze beleggen niet in bedrijven voor snelle winst, maar in bedrijven die op de lange termijn waarde kunnen creëren.

De prestaties van het GS Duurzaam Aandelen Fonds zijn over het algemeen goed. Het fonds heeft in het verleden bovengemiddelde rendementen behaald, al biedt dit natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Belangrijk is dat het fonds niet alleen financieel rendement nastreeft, maar ook maatschappelijk rendement. Met je belegging draag je dus bij aan een betere wereld.

Transparantie is een belangrijk punt voor het GS Duurzaam Aandelen Fonds. Ze zijn heel open over welke bedrijven ze selecteren en waarom. Ook geven ze regelmatig updates over de prestaties van het fonds. Zo weet je precies waar je geld naartoe gaat en wat het oplevert.

Het is altijd slim om zelf onderzoek te doen en verschillende opties voor duurzaam beleggen te vergelijken. Maar als je op zoek bent naar een duurzaam beleggingsfonds met een brede spreiding, een focus op de lange termijn en een hoge mate van transparantie, dan is het GS Duurzaam Aandelen Fonds zeker het overwegen waard.

Wat is de korting voor maatschappelijke beleggingen?

Maatschappelijke beleggingen zijn investeringen in projecten of bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan beleggingen in duurzame energie, sociale woningbouw of microkredieten in ontwikkelingslanden. In Nederland kun je als belegger een belastingvoordeel krijgen als je investeert in dit soort beleggingen. Dit wordt de korting voor maatschappelijke beleggingen genoemd.

Deze korting wordt gegeven in de vorm van een vrijstelling in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat je over een deel van je vermogen geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Het exacte bedrag van de vrijstelling hangt af van het belastingjaar en je persoonlijke situatie. Je kunt de meest recente bedragen altijd vinden op de website van de Belastingdienst.

Let op, niet elke belegging komt in aanmerking voor deze korting. De overheid heeft een lijst met groene en sociaal-ethische beleggingen die in aanmerking komen. Deze lijst wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Je kunt de meest recente lijst vinden op de website van de Belastingdienst.

Belangrijk om te weten is dat je zelf de vrijstelling moet aanvragen in je belastingaangifte. Dit doe je door in box 3 aan te geven hoeveel je hebt geïnvesteerd in maatschappelijke beleggingen. De Belastingdienst controleert vervolgens of je beleggingen inderdaad op de lijst staan en of je recht hebt op de vrijstelling.

De korting voor maatschappelijke beleggingen is een mooie manier om extra rendement te halen uit je duurzame beleggingen. Maar vergeet niet dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Doe dus altijd goed onderzoek en vraag eventueel advies aan een financieel adviseur.

Veel gestelde vragen over duurzaam beleggen

Je hebt misschien nog een aantal vragen over duurzaam beleggen. Hier zijn een paar van de meest gestelde vragen, samen met de antwoorden.

Vraag: Is duurzaam beleggen minder rendabel dan traditioneel beleggen?Antwoord: Dit is een veelgehoorde misvatting. Hoewel het waar is dat sommige duurzame investeringen een lager rendement kunnen hebben dan traditionele investeringen, is dit zeker niet altijd het geval. Veel duurzame beleggingen presteren net zo goed of zelfs beter dan hun minder duurzame tegenhangers. Bovendien kan duurzaam beleggen op de lange termijn vaak rendabeler zijn, omdat duurzame bedrijven beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen zoals klimaatverandering.

Vraag: Is duurzaam beleggen duurder dan traditioneel beleggen?Antwoord: Niet per se. De kosten van beleggen kunnen variëren afhankelijk van het beleggingsproduct en de aanbieder. Het is mogelijk dat sommige duurzame beleggingsproducten iets duurder zijn vanwege extra onderzoek en monitoring. Maar over het algemeen zijn de kosten van duurzaam beleggen vergelijkbaar met die van traditioneel beleggen.

Vraag: Hoe weet ik of een belegging echt duurzaam is?Antwoord: Dit kan inderdaad een uitdaging zijn, aangezien er geen universele standaard is voor wat een ‘duurzame’ belegging precies inhoudt. Het is belangrijk om zelf onderzoek te doen en kritisch te kijken naar de claims van een beleggingsproduct of -fonds. Kijk naar de ESG-criteria (Environment, Social, Governance) en hoe deze worden toegepast. Je kunt ook gebruik maken van vergelijkingssites om duurzaam beleggen te vergelijken.

Vraag: Kan ik zelf bepalen in welke bedrijven ik beleg?Antwoord: Ja, dat kan. Als je zelf aandelen koopt, heb je volledige controle over welke bedrijven je steunt. Je kunt ook kiezen voor een beleggingsfonds dat investeert in bedrijven die jij belangrijk vindt. Let wel, het zelf selecteren van aandelen vergt meer kennis en tijd.

Vraag: Wat gebeurt er als een bedrijf waarin ik beleg niet meer duurzaam is?Antwoord: Als een bedrijf waarin je belegt zijn duurzame beleid verandert of betrokken raakt bij controversiële praktijken, kan het zijn dat het fonds of de index waarin je belegt besluit om het aandeel te verkopen. Dit hangt af van het specifieke beleid van het fonds of de index. Als je zelf aandelen van het bedrijf hebt gekocht, kun je natuurlijk zelf beslissen wat je wilt doen.

Anderen lezen ook..

Plaats een reactie