Groene Energie

Facebook
Twitter
LinkedIn

2022 update: Door de huidige hoge energieprijzen zijn er maar weinig partijen die aanbiedingen doen om nieuwe klanten binnen te halen. Heb je toch een stroomcontract nodig? Dan kun je bij een individuele aanbieder een variabel contract afsluiten. Zoals bij Powerpeers (duurzaamheidsscore 10) of Budget Energie (duurzaamheidsscore 8,1)

Groene energie is energie die wordt opgewekt met schone bronnen die nooit opraken. Denk aan wind, zon of water. Bij de opwekking van groene energie komt vrijwel geen CO2 vrij. Daarom is groene energie beter voor het milieu dan grijze stroom.

Voor het klimaat is het heel belangrijk om een groene energieleverancier te kiezen. Maar wat is groene energie precies? En hoe vergelijk je duurzame stroomaanbieders? Wij helpen je op weg.

Het verschil tussen groene energie en grijze stroom

Vervuilende grijze stroom

Grijze stroom wordt opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas, aardolie en steenkool. Bij de verbranding van die grondstoffen komt koolstof vrij in de vorm van CO2. De steeds grotere hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer draagt bij aan het broeikaseffect, wat heel schadelijk is voor het klimaat. Grijze stroom wordt daarom ook wel gezien als vervuilende energie.

Groene energie: schoon en duurzaam

Groene energie is stroom die wordt opgewekt met schone, onuitputtelijke bronnen. Denk aan wind, zon en water. De bronnen raken nooit op, omdat de natuur ze keer op keer aanvult. Als we stroom opwekken met deze schone bronnen komt daar vrijwel geen CO2 bij vrij. Daarom is groene stroom een stuk beter voor het klimaat dan grijze stroom. 

Waarom een groene energieleverancier kiezen?

Groene energie wordt samen met grijze stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. Vanuit dit net krijg je thuis elektriciteit. Zelf merk je dus niet wat voor stroom uit jouw stopcontact komt. 

Toch is het heel belangrijk om een duurzame stroomleverancier te kiezen. Met een contract bij een groene energieleverancier weet je namelijk zeker dat jouw stroom duurzaam is opgewekt. En hoe meer mensen een duurzame energieaanbieder kiezen, hoe schoner het elektriciteitsnetwerk in Nederland wordt. Dat is essentieel voor een gezonde toekomst voor onze aarde. 

Groene energieleveranciers vergelijken

Benieuwd hoe je groene stroom vergelijkt? Via onze handige widget selecteer je eenvoudig verschillende stroomaanbieders. Zo zie je in één oogopslag welke stroomaanbieder groene energie levert. We helpen je graag om een groene keuze te maken.

grafiek leveranciers 2021 consumentenmarkt

Anderen lezen ook..

Plaats een reactie