Waterverbruik verminderen: korter douchen en lekkende kranen repareren

Facebook
Twitter
LinkedIn

Stel je eens voor, je staat onder de douche na een lange dag werken. Het warme water stroomt over je heen en je voelt je spieren ontspannen. Maar terwijl jij geniet, tikt de watermeter onvermoeibaar door. En dat is niet het enige, want die druppelende kraan in de keuken, die je al tijden moet repareren, verspilt ook elke dag liters water.

Water is een kostbare hulpbron en we kunnen er allemaal aan bijdragen om het verstandig te gebruiken. In dit artikel vind je praktische tips en handige weetjes over waterverbruik, hoeveel water je daadwerkelijk gebruikt tijdens het douchen en wat de impact van een lekkende kraan is op je waterrekening.

Waarom water besparen belangrijk is

waterverbruik

Het is je vast niet ontgaan dat water een belangrijk goed is. Het speelt een cruciale rol in onze dagelijkse routine, van koken en schoonmaken tot persoonlijke hygiëne. Maar wist je ook dat zoet water een beperkte hulpbron is? Hoewel de aarde voor het grootste deel uit water bestaat, is slechts een klein percentage daarvan geschikt voor menselijk gebruik.

Waterbesparing is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door minder water te gebruiken, help je de druk op onze waterbronnen te verminderen. Bovendien is het zuiveren en verwarmen van water een energie-intensief proces. Dus door je waterverbruik te verminderen, verminder je ook je energieverbruik en daarmee je CO2-uitstoot.

Maar er is nog een reden om zuiniger om te gaan met water. Wist je dat de gemiddelde Nederlander maar liefst 119 liter water per dag gebruikt? Een groot deel hiervan wordt verspild door te lang douchen of door lekkende kranen. Door bewust om te gaan met je watergebruik kun je dus een significant verschil maken. Denk eens aan de impact als we allemaal een steentje bijdragen!

Hoeveel water gebruik je tijdens het douchen?

Je zou versteld staan van de hoeveelheid water die we verbruiken tijdens het douchen. Volgens het Nibud verbruikt een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten zo’n 65 liter water. Ja, je leest het goed, 65 liter! Dat is meer dan de helft van ons dagelijkse waterverbruik.

Maar dat is nog niet alles. Als je een echte waterliefhebber bent en je douchesessies duren langer dan 15 minuten, dan kan het waterverbruik oplopen tot wel 100 liter per douchebeurt. En als je een krachtige regendouche hebt, dan kan dit aantal nog hoger zijn. Dat is een flinke hoeveelheid water voor een activiteit die we bijna dagelijks doen.

Dus als je je afvraagt waar al dat water naartoe gaat, dan is de kans groot dat het antwoord de douche is.

Tips voor korter douchen

De eerste stap om minder water te verbruiken tijdens het douchen, is simpelweg de tijd die je onder de douche doorbrengt te verminderen. Probeer je douchebeurten te beperken tot 5 minuten. Dit kan al snel leiden tot een besparing van tientallen liters water per dag. Het helpt om een timer te zetten, of kies een nummer van 5 minuten om je te helpen de tijd bij te houden.

Een andere handige tip is om het water uit te zetten terwijl je je inzeept, je haren wast of scheert. Deze zogenaamde ‘marine douche’ techniek kan je waterverbruik drastisch verminderen. Het vraagt wel wat discipline, maar je zult snel wennen aan de routine en de besparingen zullen het waard zijn.

Vervang je oude douchekop door een waterbesparende variant. Deze speciale douchekoppen verminderen de hoeveelheid water die wordt gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk. Zo kun je nog steeds genieten van een krachtige douche, maar dan met veel minder water.

En als laatste, overweeg om minder vaak te douchen. We zijn gewend om elke dag te douchen, maar dit is niet altijd nodig. Afhankelijk van je activiteitenniveau en persoonlijke voorkeur, kan het volstaan om om de dag of zelfs minder vaak te douchen. Dit kan niet alleen je waterverbruik verminderen, maar het is ook beter voor je huid, omdat overmatig douchen de natuurlijke oliën van je huid kan verwijderen.

Door deze tips toe te passen, kun je je waterverbruik aanzienlijk verminderen, wat goed is voor zowel je portemonnee als het milieu. Maar er is nog een andere grote waterverbruiker in huis die we moeten aanpakken: de lekkende kraan.

De invloed van een lekkende kraan op je waterverbruik

familie verspilt water

Je zou het misschien niet denken, maar een lekkende kraan kan een aanzienlijke invloed hebben op je waterverbruik. Een enkele druppel lijkt misschien niet veel, maar als je kraan de hele dag en nacht door druppelt, kan dat behoorlijk oplopen. Volgens het Voedingscentrum kan een lekkende kraan wel 4 tot 30 liter water per dag verspillen. Dat is tot wel 10.000 liter per jaar! Stel je voor hoeveel emmers water dat zijn.

Maar het is niet alleen de verspilling van water die zorgwekkend is. Een lekkende kraan kan ook je waterrekening omhoog jagen. Als je bedenkt dat je voor elke 100 liter water die je verbruikt ongeveer €1,50 betaalt, dan kan een lekkende kraan je op jaarbasis tientallen euro’s extra kosten. En dat is alleen maar voor het water dat onnodig wegloopt.

Het probleem met een lekkende kraan is dat het vaak onopgemerkt blijft. We zijn zo gewend aan het geluid van druppelend water dat we het niet meer als een probleem zien. Maar nu je weet hoeveel water en geld een lekkende kraan kan verspillen, wil je er waarschijnlijk zo snel mogelijk iets aan doen. In de volgende paragraaf geven we je enkele tips over hoe je een lekkende kraan kunt repareren.

Stappen om een lekkende kraan te repareren

Voordat je begint met het repareren van een lekkende kraan, is het belangrijk om te weten wat voor soort kraan je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten kranen, zoals mengkranen, thermostaatkranen en traditionele kranen met twee draaiknoppen. Elk type kraan heeft een iets andere aanpak nodig bij het repareren.

De meeste lekkende kranen kunnen worden gerepareerd door het vervangen van een versleten kraanleertje of -cartridge. Dit zijn de onderdelen die ervoor zorgen dat het water stopt als je de kraan dichtdraait. Als deze versleten zijn, kan het water blijven druppelen, zelfs als de kraan dicht is.

Om te beginnen, draai je eerst de hoofdwaterkraan dicht. Dit voorkomt dat er water uit de kraan komt terwijl je bezig bent met repareren. Vervolgens verwijder je de knop of hendel van de kraan. Dit doe je meestal door de schroef in het midden van de knop los te draaien.

Zodra de knop is verwijderd, kun je het kraanleertje of de cartridge zien. Deze kun je eruit halen met een tang of schroevendraaier. Let op: onthoud hoe de oude erin zat, zodat je de nieuwe op dezelfde manier kunt plaatsen.

Neem het oude kraanleertje of de cartridge mee naar de winkel om een nieuwe te kopen. Zo weet je zeker dat je de juiste maat hebt. Plaats de nieuwe op dezelfde manier als de oude, draai de knop weer vast en zet de hoofdwaterkraan weer open. Als het goed is, zou je kraan nu niet meer moeten lekken.

Als je het niet ziet zitten om zelf aan de slag te gaan of als het probleem aanhoudt, is het altijd een goed idee om een loodgieter in te schakelen. Het is beter om het probleem goed aan te pakken dan om door te gaan met water verspillen.

Anderen lezen ook..

Plaats een reactie